Skip to content

Covid-19: 5 veckors nedstängning

På måndag kväll meddelade Holländska premiärminister Mark Rutte ett tufft besked: en 5 veckors nedstängning som gäller inom hela landet. Dessa ännu hårdare restriktioner införs för att försöka hejda spridningen av coronaviruset.

Från onsdag 16 december till måndag 18 januari kommer skolor och barnomsorg att vara stängda. Detsamma gäller för alla icke-väsentliga butiker och offentliga verksamheter, såsom museer, restauranger, kaféer, gym, pooler, nöjesparker, kasinon, biografer, teatrar och andra kulturinstitutioner. 

Statsministern uppmanade medborgare att stanna hemma så mycket som möjligt. Där får man fortfarande ta emot högst 2 gäster – undantag gäller under julperioden den 24, 25 och 26 december: då är det 3 gäster tillåtna. Utanför får ma gå på gatan med högst 2 personer (från olika hushåll), men måste ma hålla ett avstånd på 1,5 meter från varandra. 

Kollektivtrafiken kommer att fortsätta att gå men är endast avsedd för nödvändiga resor. För utlandsresor rekommenderas att de inte bokas förrän i mitten av mars, bara om de är absolut nödvändiga.

Att skicka kärlek, hopp och ljus
Information här uppe är bara en sammanfattning av alla åtgärder. Realitet, påverkan och konsekvenser till både vardagslivet och samhället är – självklart – ännu större: en nedstägning så här har absolut sin pris! Låt oss vara tacksamma att situationen här i Sverige är inte samma (än). Och skicka en ännu större bit av kärlek, hopp och ljus till Nederländerna! 

Bild av Joshua MirandaPixabay

Läs mer senaste nyheter