Att göra affär: överenskommelser och skillnader
I stor sätt skiljer den svenska och nederländska kulturen inte så mycket av varandra.
Doch det finns några punkter som är bra – eller roliga – att veta!
- Affärsfolk i Nederländerna kommer alltid försöka få ut det mesta av en affär (bra att veta när man startar att förhandla!);
- Affärskulturen rör sig snabbt: Nederländska (verkar att) har alltid bråttom;
- Beslutsprocesser sker snabbare än i Sverige – ibland/ofta utan att ha uppnått konsensus.
Hur beter / förbereder man sig (i normal läget!) på ett fysiskt träff?
Kläder
Ta på dig kläder som matchar företagskultur/målgrupp/bransch (formellt vs. snyggt casual) – tänk på att kläderna är rena, hela och friska är viktigare än att bära något dyrt och exklusivt.
Tid
- Om träff tar plats vid Nederländska företaget: kom i god tid (helst 5 minuter innan).
- Om träff ska ta plats hos dig, var inte förvånad om mötet dröjer lite: Nederländska lämnar standard 5 minuter för sent – har därför alltid bråttom – och det är inte ovanlig att de säger att det händade något på vägen så att det är faktiskt inte deras egen fel.
Hälsning
Hälsa personen du ska träffa med att skaka höger hand – när man känner varandra under längre tid kan man ge kvinnliga relationer tre puss. Man kramar aldrigt: det gör man bara med kära vänner / släkt.
Mat, Drick & Fest
- Man dricker mycket kaffé, men oftast finns det ingen riktigt fika-paus.
- Middag äter man vanligtvis på jobbet: ibland bakom datorn eller i lunchrummet, men (nästan) aldrig ute i en restaurang när det är inte del av ert program;
- Holländsk middag består ut kallt mat: oftast mackor med smör och ost/skinka (färdiglagad i matlådan).
- Om man skulle äta utifrån kontoret blir det oftast (lunch) menyn: alltså ingen buffet, after work, m.m.
- När lunch/middag serveras brukar man vänta med att äta till alla har deras måltid; man hälsar ‘eet smakelijk’ (’smaklig måltid’) eller något sånt och börjar att äta samtidigt.
- Det är inte vanligt att betala själv ett belopp för att få någonting (speciellt) att dricka. Om de bjudar dig på lunch får du beställa vad du önskar dig. Man dricker vanligtvist ingen alkoholiska dryck till lunch; till middag antar man att man tar ansvar själv.
- Om du får vara med på jobbfest: oftast är det typ musik, bra mat och någonting att dricka. Det finns mest ingen lek/musikquiz eller något sånt på program. Man ta på sig lite snyggare kläder, men kommer inte – som i Sverige – med champagne, lyx bil m.m. Man dricker inte så/för mycket alkohol – för att man är medveten att man ska träffa chefen/kollegor igen (mån)dagen efter. Man är ju van att prata om hur festen var, vem man pratade med och vad man gjorde dagen/veckan efter.
Veta mer om (affärs)livet i Nederländerna? Hör gärna av dig så berätter vi mer!
Bild av Pintera Studio på Pixabay