Skip to content

Covid-19: Tillbaka till ‘partiell avstängning’

Från idag återvänder Nederländerna till den ‘partiell avstängning’. En översikt av de åtgärderna som för närvarande gäller:

Råd: stanna hemma så mycket som möjligt
Man ska t.e. gå till stormarknaden ensamt och inte handla för skojs skull. 

Offentliga utrymmen öppnas igen
Efter två veckors stängning öppnas teatrar, simbassänger, nöjesparker, bibliotek, sexklubbar, kasinon, biografer, m.m. igen. För att besöka dessa platser måste man boka plats först.

Obligatoriska masker från 1 december
Från och med 1 december finns det en nationell skyldighet att maskera munnen i offentliga inomhusutrymmen, som butiker, museer, restauranger och teatrar.

Cateringindustrin förblir stängd, evenemang är förbjudna
För att begränsa antalet gånger människor kommer i kontakt med varandra, kommer cateringbranschen att stängas fullständigt och evenemang förblir förbjudna. Det är fortfarande möjligt att hämta mat och dryck. 

Alkoholförbud mellan kl 20:00 och 07:00
Det är fortfarande förbjudet att sälja eller leverera alkohol mellan kl. 20:00 och 07:00. Det är inte heller tillåtet att ha med sig alkohol eller konsumera den i allmänna utrymmen under dessa tider.

Inomhus med högst 3 gäster
Istället av 2 – som gällande under de senaste 2 veckorna – får människor ta emot 3 personer hemma varje dag (undantag till barn upp till tolv år eller personer från samma hushåll).

Utanför med högst 4 personer
Där du fick vara på gatan med 2 personer under de senaste 2 veckorna, har gränsen ökats till 4 igen (undantag till barn upp till tolv år eller personer från samma hushåll).

Maximalt 30 personer inomhus
I inomhusutrymmen blir det högst 30 personer som får vara tillsammans.

Grupplektioner är tillåtna igen
Högst 4 personer kan delta i en grupp sport samtidigt. Grupplektioner är också tillåtna igen efter ett 2 veckors förbud.

Publik inte tillåten i sport
Publik är inte tillåten på sportställen – föräldrarna får inte heller vara med.

Upp till 100 personer är närvarande vid begravningar
Högst 100 personer får delta i begravningar. Under de senaste 2 veckorna har denna gräns varit på 30.

Res inte utomlands förrän i mitten av januari
Regeringen uppmanar att inte resa utomlands förrän i mitten av januari, såvida det inte är nödvändigt. 

Förhoppningsvis minskar antalet smittade vidare och vidare och minskas ännu mer åtgärder i december. Men hittills har den här partiella avstängning stora effekter på människors vardagsliv. Som sagt kan vi inte ändra situationen, men vad vi kan göra är att göra vårt liten bit, för att hjälpa till att Svenska produkter och tjänster blir ännu bättre tillgängliga i Nederländerna. Och det gör vi – tillsammans med dig! 

Bild av Fathromi Ramdlon av Pixabay

Läs mer senaste nyheter