Skip to content

Covid-19: Nederländerna in i lockdown igen

Efter några månader av ökade fall och relativt ‘milda’ åtgärden, tog Nederländska regeringen beslut att landet återgår in i lockdown igen. Åtgärden är nödvändigt på grund av den nya Omikron-varianten, som sprider sig snabbt i hela EU. De nya åtgärden trädde i kraft från och med söndag den 19:e december och pågår till åtminstone fredagen den 14:e januari. 

En kort sammanfattning av de ändringar: 

Hela landet stängas av: endast viktiga butiker och vissa tjänster får vara öppen (dvs. stormarknader, bensinstationer, apotek, bibliotek, trafikskolor och advokater). I de nödvändiga butikerna råder mudmask plikt och max. antal besökare på 1 person per 5 kvadratmeter. Även skolor och gym kommer att stängas och evenemang är inte tillåtna. 

Uppmaningen är att stanna hemma så mycket som möjligt och undvika trängsel. Den obligatoriska 1,5 meter avstånd fortsätter att gälla. Man inte ta emot fler än 2 personer över 13 år/dag: rekommendation är att göra inte besök max. en gång om dagen. Under högtider/jullov kommer det att göras lite undantag: då får 4 st. personer över 13 år mötas upp. Ovanstående gäller förstås inte personer inom samma hushåll.

Bild av Alexandra KochPixabay 

Läs mer senaste nyheter