Skip to content

Covid-19: hur firas jul i år?

Julbord, julklappar, juldekoration – att fira en riktig god jul i Sverige är tufft i år. Men det kan ju ännu värre! För att antalet Corona-infektioner i Nederländerna ökade snabbt under sista veckan, kan det göras ännu strängare åtgärder till förre jul.

Just nu får människor ta emot en grupp om högst tre personer per dag (inomhus). Dessutom är restaurangbranschen stängd under slutet av året. Och sedan 1 december måste alla har munskydd.

Den här tisdagen meddelade RIVM att mer än 43 000 människor testade positivt för coronaviruset under sista veckan. Veckan innan var det nästan tio tusen färre.

Enligt statsministern Rutte måste alla se till att siffrorna går på rätt håll. När de fortsätter att stiga, utesluter han inte att det ska göras ännu strängare åtgärder före jul. Vilka det skulle vara är just nu inte tydligt.

Eftersom det är en scenarion som ‘ingen vill ha’ uppmanas befolkning att följa Corona-reglerna noggrann under kommande veckorna. “Kanske får vi lite mer utrymme under januari-månaden, men det måste vi förtjäna det tillsammans,” avslutade han presskonferensen. 

Att bringa svensk jul till Nederländerna
Även här i Sverige finns nu lite mer Corona-åtgärder än innan. Men mängden är fortfarande mycket mindre än i andra delar av världen. Det är svårt att föreställa oss hur dessa åtgärder påverkar vardagsliv. Och då pratar vi inte ens om hur det skulle vara att fira jul! Mer än någonstans behöver människor i Nederländerna ljus, fred och kärlek under dessa mörka tider. Låt oss därför bringa svensk jul till Nederländerna! Kann/vill du vara med? Vänta inte längre… annars blir tomten för sent!

Bild av Gerd AltmannPixabay 

Läs mer senaste nyheter